Travel

Tuesday, May 23, 2006


Pagi - pegi Klinik Kesihatan Serendah, buat check-up seminggu sekali.
Macam biasa memula amik nombor, dapat nombor 36. Lepas amik nomo, sarapan ngan Abang
kat kantin klinik. Lepas sarapan, masuk klinik balik tunggu giliran timbang berat & tekanan darah.
Berat = 66.8 kg
Tekanan darah = 110/50 (nurse tu kata rendah...)

Penimbang dah tukar!! sebelum nih pakai timbang biasa yg jenis jarum tuh...tapi mmg x effective la
pakai timbang jarum tuh...sebab nurse yg tengok bukan dari depan...dari tepi...kalau tgk rekod aku pun,
x consistent result nya...Kenapa la Klinik nih x pakai timbang digital. Mahal beno ker nak timbang digital tuh?
Rasanya lagi senang nak tengok & cepat. Yang timbang la nih aku x tau namanya, alaaa.....yg ader pemberat tuh...kena adjust sendiri
bagi dia stabil....lagi laaaa...amik masa.

Pas tuh check air kencing. OK
Lepas check air kencing, jumpa nurse dalam bilik plak..depa check perut, ukur tinggi/panjang perut & dengar degupan jantung baby.
Kalau sebelum nih depa pakai mesin yg kita pun boleh dengar, tapi bila dah 9 bulan nih, depa pakai alat yg tekap kat perut jer. Nurse tu jer
la yg dengor.

Tiap kali jumpa nurse, mesti depa tanya, vitamin ader lagi?? aku mesti jawab ADA!... mana nak abis nya, TAK MAKAN pun...kekekkeke...
Untuk 2nd baby nih, aku mmg x makan pun pil2 yg klinik bagi. Kecuali pil tuk tambah darah tuh. Itu pun bila teringat jer..
Tapi perut aku sama jer besornya masa ngandungkan ecah dulu. Berat pun lebih kurang jer..So, bukan sebab vitamin2 tu la kita gemuk @ anak
kita besor kut...kan??

Habis check perut, jumpa doktor plak, untuk check perut by doktor kali ke-2. Minggu lepas aku check darah tinggi (amik darah --- minum air gula ---2 jam kemdian amik darah lagi). Resultnya OK, takder kencin manis. Ari tuh aku kena check sebab berat badan naik 1.5kg dalam seminggu. Tu la aku bagitau kat nurse, TIMBANG tuh yg X BTUL...kekekke

KOi 9:30 pagi dah settle, Abang pun terkejut...awat awal sangat abis?? biasanya paling awal pun kat koi 11 pagi. Hari nih x ramai org. Abang kata ramai yg dah bersalin kut....hehehhe

4 comments:

  1. zalie...even kat spital swasta kat seremban pun tak pakai timbang yang digital tu..hehehehe
    ish ish ish...nape la ko tak makan vitamin yang doktor bagi tu? Patut makan tu...

    ReplyDelete
  2. zali..soro soro dane...moga selamat semua nye.hehee..

    ReplyDelete
  3. lama tak apdet ini olanggg..update leeerrr.. dah bersalin ke?

    ReplyDelete
  4. humang aiii...besornye peyuttt

    ReplyDelete

Terima Kasih Sebab Sudi Komen :)

There was an error in this gadget