Travel

Thursday, March 18, 2010

Ri-Yaz Heritage Resort & Spa

lobby


verandah restaurant - cantiikkk!!


mama makan bubur, papa makan nasi dagang

Aisya makan roti

Aimy mandi dalam 'mini bath-tub' :)



Main dish..sedaaapppppp!!!

pasta


pembuka selera


Aisya & Amna mula2 terjah desert dulu.



Aimy 1st swimming pool

lepak tepi bilik....kalau la rumah ada halaman..bestnyaaa

lepak kat beranda






dari lobby ke bilik disediakan perkhidmatan buggy


Bercuti di Kuala Trengganu 3 hari 2 malam. Yeaayy!! Sempena menyambut cuti sekolah yang pertama untuk Aisya.

Mama & Papa 'hadiah"kan percutian 3 hari 2 malam ke Kuala Terengganu..hahhaha..sebenornya Mama yang lelebih.
Mama dapat voucher free 1 malam kat Ri-Yaz Heritage Resort & Spa ni, sebab jadi members.
Jadi members bayar RM488. Dapat free 1 malam tanpa breakfast. Pas tuh sambung 1 malam lagi dapat harga rm200 with breakfast.
Kalau tengok published room ratenya rm1,000++...perrghh..kira berbaloi la jadi members. Tapi, bila tgk promotionnya..

1 malam rm248++ laa....x jadi members pun dapat harga murah..ceh!!! Tapi, dah terjadi members..nak wat cam mana..
kalau x disebabkan panggilan telefon dari cik Sha Ri-Yaz, tak tau pun kewujudan hotel nih.
Tengok gambar dari internet memang mantop!



sampai resort koi 8 malam...sebelum sampai resort..sempat singgah Rantau Abang..amik gambar
kat tepi pantai..cantik betul pantai & laut kat Terengganu nih..Aisya ngan Amna pun suka sangat main pasir..
biasa la budak2 :).
Lepas check-in, naik buggy ke bilik 302. Resort nih berkonsepkan chalet. Untuk Chalet kami, dalam satu rumah.
Ada 4 bilik. 2 bawah, 2 atas. Kami dapat bilik bawah. Dapat katil King..memang besau la biliknya. Muat la menampung 5 beranak.
Ada epal ijau 3 biji. Mini Barnya pun penuh ngan air tin & jajan2. tapi standard harga hotel la..air tin rm3.
kat balkoni ada kusi malas. pas tuh kat laman pun ada meja kusi..kalau petang2 lepak sambil makan kopok lekor...bestnyaaa...hehe

Bilik air of course ada bath tub, dan shower room. masuk bilik air rasa x nak keluar..hahhahah
Lepas mandi2, keluar cari makan. Papa dah aim kedai makan sebelah kedai cuci keta. So, pegi la situ. Mama pesan sup burung puyuh.


papa pesan burung puyuh masak merah. tapi dapat burung puyuh masak kicap. belasah jer laahhhh..
Esok pagi, pegi sarapan nasi dagang kat batu burok. Memang dah lama dengar nasi dagang kat sini best. sebelum nih pernah datang..

masa tuh sampai koi 10 pagi..dah abis nasi dagangnya..kali nih datang awal. Koi 8 dah terpacak kat kedai..memang ramai org beratur dah.

Oppss..pasal nasi dagang nih nak citer dalam entry lain. heeh
lepas pekena nasik dagang, main2 pasir kat pantai batu burok. Balik resort, gi mandi kolam. Ini la yg ditunggu2 sangat dek Aisya & Amna.


Mama pun join sekali dengan Aimy. 1st time Aimy masuk swimming pool..suka sangat Aimy tepuk2 air. Tapi malangnya, mama terlupa kat poket seluar

mama ada henset..uwwaaaaaa!!! rosak dah henset mama.

Dah puas mandi kolam, balik bilik, tido..hehhe


tghari bangun keluar cari makan. Mula2 cari Ikan Celup Tepung..round2 pi Airport..tapi x nampak pun restoran yg ada signboard Ikan Celup Tepung.
Yang jumpanya kedai Keropok Lekor dengan Stadium yg runtuh tuh.

Sebab x jumpa, pegi makan kat Mydin. Sebab nak beli air tin & jajan2..menggantikan air tin & jajan2 resort..heheh..makan nasi kukus & ayam rempah.
Papa kata sedap lagi nasi kukus & ayam rempah pasar malam bukit sentosa..ekekk
Pas tuh mama sempat beli sandal Roxy made in Thailand..tanya adik kedai tuh, amik kat Thailand ke? Dia kata amik kat KL. Hahhh?? kat Chow Kit katanya..
hahhahah..jauh2 mama datang beli barang chow kit kat Kuala Terengganu..hahhahahhahah!!!!

pas tuh pegi Taman Tamadun Islam. Masuk monumen2 masjid seluruh dunia. Sebelum nih datang, x siap lagi. Kali nih dah siap..dewasa rm15..kanak2 rm10.
Tiketnya ala2 passport. Dalamnya ada dicatat setiap masjid yg ada dalam Taman nih. Nanti Mama buat special entry pasal TTI nih :)
Malam dinner kat Resort. Papa belanja..yeeaayy!! tgk phamplet promotionnya mengecurkan air liyur..buffet rm38++. Ok la..untuk yg kaki makan
macam mama nih berbaloi la..hahhaha..memang semua mama bedal lah!..Niat dihati nak catat semua menu yg ada..tapi dek sebab time limit untuk
aimy sentiasa diam tuh sikit..makan pun x dapat nak rasa semua. Yang masih tepahat kat kepala Mama nih, sup nya..apa namanya ntah..susah nak ingat sebab
dalam bahasa france kut...ekekke..tapi bukan sup cendawan yg biasa makan. hehhe..lepas tuh pastanya dimasak on d spot..ada 3 jenis pasta & 3 jenis sos...mama pilih krim sos..
sedaappppp...Main dishnya pun sedap, lamb chop, udangnya..mak oii besauu..lagi besau dari udang masa makan kat Bagan Lalang! Kat bagan lalang tuh pun udang 6 ekor rm32!
Ini buffet rm38++..tak berbaloi ker? dengan desertnya lagi..waduh..waduhhhh...
Dengan ada live bandnya lagi....restoran tepi sungai lak tu...makna sambil menikmati pemandangan lampu Kuala Terengganu ..wahh..wahhh..memang romantisss
tapi keromantisan tuh kurang sikit la sebab bising keriau Aisya ngan Amna...hahhaha.

Esoknya, sarapan pagi lak..pagi nih complimentary breakfast. Pun banyak menunya. Mama kalau breakfast kat hotel nih, mama suka bubur nasi. Nasi dagang of course ada..
tapi mama x sempat nak bedal main dish..sebab makan yg side2 dish pun dah kenyang. lagi pun x leh lepak lama2 sebab Aisya & Amna nak mandi kolam lagi.
Mama ngan Aimy tunggu kat bilik jer, sebab aimy nak nenen. Balik dari mandi kolam, kemas2 barang. Check-out.
Sebelum balik singgah kat Seberang Takir. Beli kopok lekor..dengar2nya lagi sedap dari kopok lekor Losong. x tau la kan. Yang menrik kat sini, leh nampak la diorg rebus kopok lekor tuh
dalam kawah2 besar. Tapi masa nak beli kopok lekor yg siap goreng kat kedai sebelah, agak lambat servicenya. Kualinya pun 1 jer..macam x seswai plak dengan permintaan pelanggan yg duk beratur nih.
kopok lekor sebelum ni goreng disalut ngan tepung..hmm, tak pernah plak tgk org goreng kopok lekor salut tepung cam tuh. Bila makan ngan sambalnya memang sedap. Tapi papa kata, x selembut kopok lekor yg biasa kitorg beli tepi2 jalan..
On d way balik, singgah beli air Nira ngan jagung rebus kat tepi2 jalan area Rantau Abang. Lepas tuh singgah rehat kat Pantai Kemasik. Ada tempat rehat, kedai makan, toilet etc. Tapi jauh sikit dari pantai,
niat dihati nak bergambar tepi pantai..tapi sebab cuaca panas..tak jadi la nak pegi tepi pantai.
Kat hiway 2 kali berenti rehat. Sampai kat umah dalam pukul 9mlm. Walaupun letih, tapi seronok sangat pegi Terengganu.
3 hari 2 malam pun tak sempat nak round semua tempat2 menarik.
Papa kata bulan 5 nak pegi lagi..yeaaayyy!!!

3 comments:

  1. waa...cantik nya hotel..
    menarik utk pegi ni...
    hehehe..kopak duit ayah kakak n adik kalau pegi..
    pegi hotel murah je la rasanya ;)

    ReplyDelete
  2. ala..kalau Yati nih kira murah la nih...:)

    ReplyDelete
  3. heheh...jgn ckp macam tu...
    abg yati tetap ekonomi kalau cuti2 ni... ;)
    dia abis duit kat gadget je ...;)

    ReplyDelete

Terima Kasih Sebab Sudi Komen :)

There was an error in this gadget