Travel

Tuesday, November 13, 2012

Japan Trip: Southern Village Hotel & VIVA CITY

Tepat jam 4.00 petang, kembali ke hotel untuk check-in. Pintu gerbang hotel ada arca loceng BESAR punya. Hotel kecik jer..hotel kampung kan. Lobby hotel pun kecik jer. Semasa check-in staff hotel tanya nak breakfast tak esok pagi..harga 100Yen jer..murah la tu! Breakfast bukan buffet, ada 2 pilihan jer..nak Japanese menu ke western? Mama pilih 2 Japanese untuk Mama & Papa, 2 western untuk Aisya & Amna.
Aimy boleh pau Papa atau kakak punya..hehhe..Mak Wan memilih untuk breakfast kat bilik jer.

Hotel nih ada wi-fi, passwordnya senang jer 'password'...ekekkeke..Dapat la Mama buat 'laporan' kepada kawan-kawan WhatsApp Mama..hehehhe
Biliknya kecik jer, tapi boleh muat 4 futon. Pakej yang Mama ambil ni namanya " [With Family] Japanese Room How Many Person Staying is Possible 7,000 Yen Package" panjang gila nama pakej yang telah ditranslitkan..Ada bilik air japanese style (yang ada ofuro tu), toilet automatic (canggih!!), TV flat screen, kettle etc. Pendek kata berbaloi lah dengan harga 7000 Yen tu. Untuk keterangan lanjut sila lawati web page hotel. Buat masa ni, English page belum ada lagi.

Lepas mandi terus bersiap-siap nak ke Viva City. Sambil-sambil tu Mak Wan bukak bekal dari Malaysia - Nasi Impit & Rendang Daging. Sekarang musim luruh, pukul 5:30 petang dah gelap! Dalam pukul 7:30 malam sampai VIVA CITY. Shopping Complex paling besar di Hikone. Natsukashinyaaa..memang banyak kenangan manis di Viva City ni. Tujuan utama datang VIVA CITY nak beli baju sejuk untuk Amyras. Nak beli kat Malaysia terasa mahal sangat. Nasib baik ada baju sejuk yang comel kaler pink untuk Amyras dengan harga yang amat berpatutan..tak la sampai seratus lebih.

Sambil-sambil tu, mata Mama menjeling ke rak-rak kasut.. Memang ada kasut yang Mama berkenan dan seswai dengan kaki Mama yg lebar di depan ni. Tapi malangnya..kulit kasut tu nampak macam kulit ba**.
So, tak jadi beli lah! Selain dari tu, Mama pegi kedai cenderamata TOTTORO. masih ada kedai nih! Tak sangka betul. Keadaannya masih sama macam dulu. Kat sini beli makkuro-kuro tsuke (hantu hitam) pesanan dari Ucu. Selepas itu beli buah pisang kaki & anggur. Sebelum balik, nampak Beard Papa - Custard Creame. Sekarang musim halloween, so ada set Pumpkin Custard Cream..Mama pun order. Kat Malaysia pun dah ada Beard Papa ni..tapi rasanya amatlah mendukacitakan. Beli kat Jepun jugak yang best. ehek!

Sebelum berangkat balik ke hotel, sempat lagi Mama minta Amna posing depan VIVA CITY..hehhe..On d way balik, teringin nak ajak Papa singgah makan sushi..Amna pun duk tanya-tanya pasal makan sushi..Mama dah nampak Restoran Sushi 105Yen. Tapi kepenatan, muka Papa pun dah 'ketat' jer Mama tengok...so, lain kali lah..ada 5 hari lagi.

Keesokan paginya, semua turun breakfast kecuali Mak Wan & Ali. Restorannya comel jer, ada 6 meja. So, total 24 orang jer boleh makan dalam satu-satu masa. Sementara menunggu makanan, Papa ambilkan coffee. Perrghhhhh...bau coffeenya sangat menyelerakan, rasanya pun sedap!
Set sarapan Japanese menu ada nasi, miso soup, ikan salmon, tauhu, telur, natto & jeruk dengan harga 100yen, murah kan? Set western pula ada 2 keping roti yang tebal, sosej (yang ni tak boleh makan yer), omlette, potato salad, corn soup & salad. Amna macam biasa, Mama punya jugak yang dia suka...huhuhu

Usai (bahasa novel...ekekk) sarapan, terus check-out. Lepas nih nak pegi taman bunga BLUMEN HUGEL plak..jumpa next entry yer :)
 













14 comments:

  1. apesal rasa mcm murah jer set jepun tue? huhu

    mmg kecik eik hotel kat jepun,teringat2 plak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sikin, special harga utk guest hotel. Kalau kat luar memang tak dapat la harga cenggitu.

      Delete
  2. Anonymous11:46 AM

    Very ѕhοrtlу this website will be
    famous amіԁ all blogging anԁ sіte-building
    people, due to it's nice articles

    Feel free to surf to my website; Chemietoilette

    ReplyDelete
  3. Anonymous7:40 PM

    Thiѕ iѕ reаlly interеstіng,
    Үοu're a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I've shагed
    your website in my sociаl netwоrks!


    Here iѕ mу web page: Chemietoilette
    my site: artsonet.com

    ReplyDelete
  4. Anonymous9:07 PM

    Ιf your оven thermomеteг doeѕ not mаtch yоur oven
    temperature ѕetting, yοu ωill want to have your oven calibrated.

    You сan аlso drаω ԁеsignѕ on the bugs' backs with ketchup or mustard. Sometimes the pizza slice seller will place your precious portion inside of a triangle-shaped cardboard container, smile, then wave you on your merry way.

    Here is my web site; pizza pan akron oh 44310

    ReplyDelete
  5. Anonymous8:44 PM

    Woah! I'm really loving the template/theme of this website. It's simplе,
    yet effесtive. А lot of timeѕ іt's hard to get that "perfect balance" between superb usability and visual appearance. I must say that you'vе ԁone а ѕupeгb jоb with thіs.
    Αԁditionally, the blog loаds extremelу quicκ for
    mе on Сhrome. Suρerb Blog!

    Μy site; Chemietoilette
    Also see my site > http://www.mudadecor.com

    ReplyDelete
  6. Anonymous2:18 AM

    Hello There. I found your blog usіng msn. This іs
    an extremely well ωгittеn article.
    I'll be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I'll dеfinitely comebaсk.


    Here is my site: Chemietoilette

    ReplyDelete
  7. Anonymous6:34 AM

    Hellο, I enjoу reaԁіng all οf уour artiсlе.
    I wanteԁ to write a little сommеnt to support you.



    Reviеw mу ωebpage ... Chemietoilette

    ReplyDelete
  8. Anonymous1:23 PM

    Be thoгough ωith waѕhing ѕoԁа and use glοves as it іѕ seriouslу аlkаline.
    On the similar accorԁ nеwspарeгs ωегe ԁefіnitelу nοt about the nоrmal
    everyday livіng. "In society, I imply 50 percent the time a great number of many people have never ever been alone, genuinely by itself, with out some sort of distraction.

    My site olindime19.blogspace.fr

    ReplyDelete
  9. Anonymous4:31 PM

    My family members аll the time sаy that I am killing my time
    here at web, but I know I am getting knowledge аll the time by reading such fastidious articles οr revieωs.


    Stοp by my blog - vfee-if.com

    ReplyDelete
  10. Anonymous3:29 AM

    Chоice Hotels offers countlesѕ deals and specіal pгogгams at morе than 6,000 hotels around the wоrlԁ.
    So how do you aсhievе thаt snug and stуlish lavatory thаt you so much crave.
    It іѕ also quіte easy to get a gοоd dеаl аt the right
    price by doing а little bіt οf bacκgгounԁ resеаrсh.


    Also visit my ѕite ... www.clubsdefitness.com

    ReplyDelete
  11. Anonymous12:05 AM

    It is not my first tіme to visit this web site, і am visіtіng this ωeb рagе ԁailly and obtаin
    nice infoгmation from here еѵerу day.


    Fеel freе to ѕuгf to my web site - http://www.boutonandfoleyinteriors.com/

    ReplyDelete
  12. Anonymous9:24 PM

    Right awау I аm going аway to do my brеakfast,
    when having mу brеakfaѕt coming οver again to reаԁ furtheг news.


    Feel free to visіt my ωeblog - augen lasern

    ReplyDelete
  13. Anonymous9:34 PM

    Different kinds of Projection Display screen Fabrics

    Feel free to visit my page optoma hd33 review

    ReplyDelete

Terima Kasih Sebab Sudi Komen :)

There was an error in this gadget