Travel

Friday, January 11, 2013

10 Tahun ~ already??

Sempena 10 tahun perkhidmatan di syarikat yang gemilang ni, Mama & Papa dapat hadiah. Mama pilih jam tangan Tissot dan Papa pilih digital camera Canon. Antara pilihan hadiah yang lain:
1) set pinggan mangkuk ( errr.. Macam org tue jer paternnya.. Tak minat )
2) microwave ( kat umah dah ade )
3) Jam tangan ( ada beberapa jenama, tapi Tissot la paling glamer kut )
4) digital camera ( ada 2 pilihan jenama )

Tak banyak pilihan puuunnn :( , so blasah jer la amik jam tu. Tahun-tahun sebelum ni ada rantai tangan emas & loket emas. Dah target nak amik tu. Tapi malangnya. Tahun ni takde sebab harga emas mahal. Sob!sob!sob!

Nak citer la sikit pasal sejarah kerje kat sini. Balik dari belajar, dapat kerja kat Shah Alam. Tapi tak sampai setahun kerja kilang Jepun tu nak tutup. Kilang kecik jer.. Total staff tak sampai 100 orang pun. Heheh.... Lepas kilang ni inform nak tutup, dapat call dari JAC ( recruitment company) tanya berminat tak nak pegi interview automotive company. Jadi, hari interview Mama amik cuti half day ( punya la baik masa tu.. Amik jer la cuti 1 hari kan? Heheh ). Siap tulis reason ' interview ' kat borang cuti. Hahhaha!!

Masa datang interview macam biasa la pakai baju kurung pakai highheels. Mana nak tau kena masuk dalam kilang kan? Sebenarnya ada 3 org candidate, tapi yang datang 2 orang jer. En HR bawak masuk dalam kilang. Mak oiii jauhnya kena jalan kaki. Sampai ofis kena buka kasut plak. Isi borang, lepas tu pegi bilik interview kat office sebelah. Ofis sebelah boleh pakai kasut pulak! Kasut dah tinggal kat pintu sana. Kaki ayam jer lah!

Yang menginterview adalah En. HR ( tukang amik kat guard tadi ), Cik Manager ( HR Manager masa ni, skrang dah GM) & En. GM ( GM Logistic masa ni )
En. GM testing nihonggo - tanya 2 perkataan yang biasa guna dalam kilang. 2-2 perkataan tak tau!! Hahhahah..
Bila ditanya ada apa-apa soalan tak? Mama pun tanya la.. Ada japanese allowance tak? Nak tau Cik HR Manager jawab apa? "Sini bukan penterjemahan negara" #sentap!

Dipendekkan cerita, Mama diterima.. Siap minta masuk cepat. Kalau ikutkan Mama nak stay kat Shah Alam sampai kilang kat Shah Alam tutup. Dapat la banyak sikit pampasan. Tapi sebab kilang kat Rawang ni minta masuk cepat, maka pada 21 January 2002, bermula lah Mama bekerja di sini dengan memakai uniform serba putih macam amah hospital.

Papa masuk bulan May 2002, Mama
happy sangat sebab Papa kerja 1 company. So, bermulalah ke'belangkas'an, pegi balik kerja sama. Lepas balik kerja terus dinner kat kedai sambil tengok 'Winter Sonata'.
Nasib baik dept jauh-jauh. Kalau tak mau breakfast, lunch, tea break pun sama. Hehhehe

Selama 10 tahun ni, Mama merasa la di lambung-lambung ke department lain.
Jan 2002 - May 2009 : CMK (boss cool & best gila!! Tapi boss kena transfer dept lain plak...sedih sangat2!!)
May 2009 - May 2010 : VID (bosan, sebab boss banyak keje kat luar jer. Opis pun jauh dengan dept mate yg lain)
May 2010 - April 2012 : HR (new job scope. Banyak belajar benda baru, very good experience. Tapi tak kena dengan jiwa)
April 2012 - terkini : MDO

Sebulan pertama kerja memang boring gila! Takde kawan, dah la opis asing dengan staff lain. Housemate plak hari-hari tenet... Tunang Mama tak balik dari Jepun lagi masa ni (Papa la tu..) Memang bosan gila. Siap dah print surat berenti kerja!! Tapi arwah emak tak putus-putus minta Mama bersabar. Tup-tup 10 tahun dah kerja. Huhuhu...

Setahun-dua yang pertama memang rasa kerja ni tak mencabar langsung.. Memang selalu usha-usha internal vacancy kat HR tapi masa ni HR jarang open vacancy kat internal staff. Asik amik external jer.
Bila dah masuk 4-5 tahun, rasa selesa sangat buat kerja ni.. Memang niat nak kerja sampai pencen lah kat sini. Bonus tiap2 tahun pun banyak!
Tapi panas tak sampai ke petang, boss dah abis contract. Sementara tunggu boss baru, Mama tergantung tak bertali.. Cewah! Tiba-tiba jer dapat surat transfer department lain. Memang tak pernah terpikir nak pindah department. Mula-mula memang tak nak pegi, tapi bila difikir-fikirkan mungkin ini yang terbaik. Tapi rasa sedih masa tu, kenapa HR tak explain dulu, kenapa terus bagi surat. Memanglah company berhak transfer staff kemana-mana, tapi apasalahnya kalau bagi hint2 kan. Tapi siapa la kita, kuli cuma.. Ikut jer lah..

Bila boss kat VID abis contract, Mama di transfer 'sementara' di HR. Lepas 6 bulan dapat surat permenant pulak....layan jer.

Bila ada vacancy kat MDO, Mama apply dan pegi interview. Untuk jawatan ni banyak 'drama' jugak..
Alhamdulillah, Mama dapat & masih bertahan... Tapi sampai bila tu, tunggu dan lihat.. Huhuhu...Semoga diberi kekuatan... Amin!






3 comments:

  1. ina aku lak dah 12 tahun dlm gov...baru 2 tempat beralih arah..tapiiii...boss sering bertuko2....mcm2 karenahhh...macam peel...aduyaiiii ...layannnnnnnnnn..

    ReplyDelete
  2. mmg bosan klu duduk kat 1 tempat keje lama2... agaknyer itu sbb aku dah tuko 3 tempat keje.. hheheheh.... sabor ye na...

    ReplyDelete
  3. perghh meletop jugakk hadiah2nya.. bleh la wat geli geli kannnnn
    anyway Tahniahh!!!

    ReplyDelete

Terima Kasih Sebab Sudi Komen :)

There was an error in this gadget