Travel

Saturday, January 22, 2011

Jom Masak Bersama Mama 4: Fruit Castard

Anak-anak mama nih kalau bab nak nolong mama masak memang suka beno..Tapi sebab dapur dapur yang comel, memang rimas la kalau ramai2 kat dapur..hehehe..Untuk buat Fruit Castard ni senang jer, so mama bagi chance aisya & amna nolong :) Bahan2nya:
1 cawan tepung castard
1 tin fruit cocktail
1 tin susu cair
2 sudu besar gula pasir
Ini jer bahan2nya :)

Mula2 masukkan 1 cawan tepung castard ke dalam periuk.


Tambahkan 3 cawan air. Tepung castard nih automatik jadi kuning bila ditambah air :)

Masukkan juga air dari tin cocktail. Masak sampai agak likat dan berkilat.
Bila dah agak likat, masukkan buah-buahan dalam tin.

Macam ni la lebih kurang kelikatan..then boleh tutup api dapur.
Masukkan ke dalam bekas. Mama hias dengan hirisan buah kiwi. Bagi nampak cantik :)
Kemudian masukkan dalam peti ais.

Untuk 'kuah'nya pula, panaskan susu cair dalam periuk.
Masukkan 2 sudu besar gula. Kemanisan ikut selera masing2 ye.
Kacau sampai gula larut. Dah siap! Masukkan dalam peti ais.
Bila dah sejuk boleh la makan. Campurkan ajer fruitcastard dengan susu. Nyummm!!Nyumm!! sedaappppp!!!

4 comments:

  1. wah wah wahh... untung ada anak dara ramaii.. lepas ni mak duk depan TV sambil goyang kaki.. pas tu order.. Mama nak nasi campur satu, sirap limau satuu!!

    Danish kalau order nasik camtu nko sekarang nih..! siap sebut berapa tu yg tak tahannn..cesss

    ReplyDelete
  2. Izan~ harap2 gitu la.. Jgn masa nih jer sibuk nak nolong..hehe
    Aduhhhh!!! Danish order macam kat mamak ek? Letih.... Heheheh

    ReplyDelete
  3. dlm byk²pics,gmbar amna pegang cawan custard mmg terbaek..10 markah ahaha

    ReplyDelete
  4. Asrap~ ekekkeke..lebih kepada posing dari masak..ekkeke

    ReplyDelete

Terima Kasih Sebab Sudi Komen :)

There was an error in this gadget