Zaru Soba makanan kegemaran anak2 mama..nama lain Zaru Soba ni adalah 'Mee Jepun'. heheh
( untuk makan 2 dewasa 2 kanak2)
Untuk kuah:
10 ekor ikan bilis
soy sauce ( Kikkoman premium)
2 sudu besar gula pasir
1 peket Konbu dashi
Mee & Aksesori:
200g Soba
Nori (digunting halus2)
Halia (disagat)
Daun bawang
Wasabi
Ini soy sauce yang mama guna.
Rebus ikan bilis dengan 4 mangkuk kecil air.
(kalau tak masukkan pun tak per..tapi Mama lagi suka ada rasa konbu ni)
Kemudian 1 senduk comel gula pasir=2 sudu besar.
Boleh la rasa, nak rasa lagi pekat boleh tambah soy sauce lagi.
Kalau dah OK, boleh tutup api dan biarkan sejuk.
Untuk rebus Sobanya, panaskan air dalam periuk sampai menggelegak. Bila dah menggelegak, masukkan soba. Tak perlu masuk garam yer.
Biarkan sampai soba lembut. Kena kacau kan sikit supaya soba lembut sama rata.
Bila dah lembut, rendam dengan air paip yang mengalir. Rendam sampai sejuk.
Sementara itu, sagat/parut halia. sikit jer :)
Ini dia aksesori Zaru Soba. Daun bawang, Wasabi & Halia sagat/parut.
terBAEKKKKKKK zaliee.......!! harus ku cubaa..!!!
ReplyDeletegambo nye yg terbaik ke...resepi nye yg terbaik, izan? hehehhe...lawa gambo. guna kamera mahal la kan? syoknye...nengok pun jadi berselera.
ReplyDeleteIzan ~ arigatou! Mesti cuba:)
ReplyDeleteUme ~ tq to you sbb the idea nak buat Zaru Soba nih dtgnya dari resepi cik Noora la:)...gambo belum mantap lagi, tp setakat ini itu yg terbaik..hehehe
ReplyDelete