Travel

Monday, November 22, 2010

Restoran Ayam Penyet - AP @ Ole-Ole Seksyen 18 Shah Alam

First time dengar 'AYAM PENYET' ni masa tengok jalan2 cari makan TV3. Tapi masa tu pengacaranya Maria Tengku Sabri buat shoot kat Singapore. Agak kompius gak la..ayam penyet nih asal mana sebenornya. Tapi bila search sikit2, kompem la asalnya dari Indonesia. Mula2 duk bayangkan ayam tu di PENYEK kan..hhehehhe..dah selalu dengar kawan2 akan ayam penyet..semua duk kata sedap..memang teringgiiinnn sangat nak rasa....*kalah org ngidam nih..hehhe
Masa on d way balik Klang, Mama ajak Papa pegi..sebab 'lalu' Shah Alam kan..sebelum nih dengar Untie Izan ada makan kat situ. Masa Mama bujang & 1st time keja dulu kat Shah Alam. Mama menyewa kat flat Seksyen 26. Seberang jalan je nak ke Seksyen 18 ni. Dulu Ole-Ole nih x der lagi. Sekarang dah makin maju..:)
Masuk jer Ole-Ole, duk pusing keliling cari Restoran Ayam Penyet ni..tapi x jumpa punnnn..Mama call Untie Izan..betul la kat dalam Ole-Ole..cuma salah area. hehhe..Restorannya mengadap keluar..mengadap Giant. Sebelah kedai Secret Recepi.
Ini menu Ayam Penyet..banyak outlet dia..Mula2 Mama cari jus Avocado..sebab masa Mama gi Bandung dulu, Mama minum jus Avocado..sedaappp bangettt! Ayam Penyet ni kan restoran Indonesia, ingatkan ada la jus Avocado..tapi takdeeeee....uhuk!

Menu makanan yang ada. Sebab specialitynya adalah Ayam Penyet.. mama & papa order Ayam Penyet je lah. Nasi kena order asing yerrr..


Ini dia ayam penyet mama dah sampai. Ada ayam goreng ditabur kriuk2 di atasnya. Sepotong tempe goreng, tauhu goreng, kangkung rebus, sepotong timun & kobis. Dan yang paling mabeles..sambalnya. PEDAS tapi SEDAP!!
Harga ayam penyet : RM7.50
Nasi Putih : RM1.20
Mengikut kata yg Mama baca, ayam penyet ni..sebelum digoreng akan diketuk dengan alat yg dibuat dari kayu..kemudian baru digoreng. Kalau tengok keadaan ayam ni, tak nampak macam diketuk pun. Macam ayam goreng biasa. TAPI bila dia buka isinya, memang lain..memang lembut & juicy..walaupun makan dengan sudu & garfu senang jer nak menanggalkan isinya dari tulang.
Tapi, nasi putihnya kureennggg..ntah beras gred berapa la diorg bagi nih. Walaupun cuma nasi putih, ianya tetap menjadi 'senjata' utama untuk menawan lidah customer. Bukan minta beras basmati yang mahal2 tu..tapi at least biar la beras yang sedap & tak leroi(kering).

Ini soto ayam yg dah tinggal separuh. Mama order nih untuk kuah..seb baik la order soto ayam nih..kalau tak kering jer makan nasi ngan ayam goreng jer..hehhe..
Harga Soto Ayam: RM5.50
Amna order Manggo Ice Blanded RM5.00
Tak habis minum pun. Bungkus bawak balik.

Papa minum Cappucino Ice Blanded. Aisya Chocolate Ice Blanded.
Harga RM5.50

Amna & Aisya makan x banyak. So, biasanya suap jer dari apa yang Mama & Papa order.
Decoration restoran ni menarik, dindingnya dihiasi gambar2 makanan yang dijual. Nampak sangat menyelerakan. Suasana dalam restoran pun selesa.
Ini official homepage ayam penyet-ap...boleh check it out details.

5 comments:

  1. zali!! masa bujang dulu korg dok kat flat sec 24 shah alam le...bukan sec 26!!

    ReplyDelete
  2. sec 24 ek? dah lupa daaaa...huhuhuhu

    ReplyDelete
  3. Akak... Kalau nak jus Avocado atau Alpukat, dekat kedai WOng Solo atau Sari Ratu... 2-2 kedai ada jual ayam penyet... :)

    ReplyDelete
  4. Yati, Sari Ratu tau..Wong Solo kek mano?
    Tapi kalau dapat gi Bandung lagi kan beeessssttttt!! hehhehe

    ReplyDelete
  5. ada kerja kosong tak di ayam penyet

    ReplyDelete

Terima Kasih Sebab Sudi Komen :)

There was an error in this gadget