Travel

Monday, June 06, 2011

Tempoyak Sambal

Sejak dua menjak ni tekak nak makan benda masam + pedas. Mula la terbayang Asam Pedas Mimpi Muar & Patin Tempoyak R&R Temerloh.

Semalam Teringat plak ada tempoyak dalam peti ais. Godek-godek resepi masak tempoyak pas tu godek-godek plak isi peti ais, cili padi pun dah kering.. Hehehe.. Bila last masak pun dah tak hingat dah :p...

Dengan bahan-bahan yang tak seberapa mama buat Ayam masak tempoyak, first time buat ni. Boleh tahan gak rasanya.. Tapi pedas gila!! Penangan cili api yg kering dalam peti ais.. Hehehe

Hari ni mama buat Tempoyak Sambal, tapi x pedas la pulak! Esok nak kaizen la.. Nak tambah cili dan tambah ikan bilis. Ikan bilis dapat masukkan sikit jer sebab Aisya yg tolong siangkan. Amna sempat siang 2-3 ekor kut.. Lepas tuh dah penat.. Sabor jer la...
Tapi alhamdulillah, anak2 mama rajin tolong mama:)

2 comments:

  1. aku pun ada tempoyak dalam peti.. tak jadi apaa.. memang bukan bidang aku la tempoyak2 nih .. uhuhuhu

    ReplyDelete
  2. Syam x suka tempoyak ke?
    Teringin nak buat tempoyak sardin nih..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sebab Sudi Komen :)

There was an error in this gadget