Travel

Monday, June 21, 2010

Penyakit Tangan, Kaki & Mulut (HFMD)

Susah toi nak sebut nama penyakit ni..panjang sangat!
Pagi Rabu, Mama dapat call dari Ibu Nursery bagitau ada biji2 kat lutut Aimy, mulut pun ada ulser. Alamak! masa ni mama dah terbayang HFMD dah..plak tuh Ibu Nursery bagitau ada baby yg kena last week. Terus bagitau Papa. Dalam pukul 9 pagi, terus amik Aimy..tengok biji2 kat lututnya..mak aii besornya..cam mana Mama x leh perasan pagi tadi masa salin drypers??? pelik betul!
Terus decide gi Klinik Pakar Kanak-Kanak Tan. Kalau klinik biasanya takut lambat baik. Paling banyak biji2 berair tuh kat lutut, kat tapak kaki ngan tapak tangan ada 1-2 jer tapi x menonjol.
Ulser kat mulut x dapat nak tengok. Sebab Aimy nih memang payah nak bukak mulut.
Masa tunggu kat klinik, terus google pasal HFMD ni..mama jumpa Info kat sini :
http://www.infosihat.gov.my/isusemasa.php?id=50

Bila Doc Tan, check memang sah dia kata HFMD....gundah gulana Mama dibuatnya.
Seperti yang mama baca dalam Info Sihat tadi, penyakit nih memang x der ubat. Tapi Doc Tan kata, dia bagi satu ubat Antiviral yg sedikit membantu mempercepatkan tempoh penyembuhan.

Antiviral nih dalam bentuk pil. Kena la hancur2kan dan campur dengan ubat demam. Aimy ni dah la seksa nak makan ubat..jenuh nak kena kepit.
Hari kedua, Aimy dah setat tolak2 susu, nenen pun x nak..ni mesti sebab sakit mulut .. kesiannya...jenuh la mengamuk2 sampai penat..last2 minum jugak..tapi sambil2 minum sambil nangis....kesiannya..hari ke-2
hari ke-3, tak banyak beza.


Ini gambar hari ke-6, dah kering dah. Minum susu pun dah OK, x der nangis2 dah..alhamdulillah..


4 comments:

  1. kesiannye aimy. now, dah ok ke dia? hari ni dah p neseri ke? moga aimy sihat selalu ok..

    ReplyDelete
  2. Ume... Dah OK dah:)
    alhamdulillah..esok leh hantar nursery. Tapi 4 ari x keje, sonoknyaaa duk umah. X sabar jadi surirumah..hehhe

    ReplyDelete
  3. ina..dah ok dah budak tecit tu..siannnnnye dia...gelak beso aku nengok gambo..muncong dia tu..siannnnnn dia muahhhh aimy...bila ko nak jd surirumah tangga sepenuh masa nie...hehehehe..nanti bila dah pencen keje..nak keje laaa plakkk....boringgg siuttt

    ReplyDelete
  4. isk isk iskk.. macam tu rupernyerrr! siannyer kecik2 dah jadi mangsa cam nihh. Seb baik dah baik dan tak over criticalll...

    ReplyDelete

Terima Kasih Sebab Sudi Komen :)

There was an error in this gadget