Travel

Sunday, May 12, 2013

Bila Menderhaka...

http://ambrynaa.blogspot.com/2009/08/jom-masak-bersama-mama-1-aimy-pun.html?m=1

First time buat cookies ala famous amos tahun 2009!! 4 tahun lepas!!! Kahkahkah.. Lama gila.. Rasanya lepas tu tak pernah buat dah kut.. Ekekkeke.. Hari ni roh apa yang datang, rasa nak buat cookies ala famous amos ni... Aisya & Amna tak sabar-sabar nak tolong Mama nih!

Kali ni guna resepi dari blog ni :
http://mylovelyfamily-ana.blogspot.com/2012/03/resepi-biskut-famous-amos.html?m=1

Tapi Mama menderhaka kat resepi ni.. Kat mana derhakanya sila baca .. Huhuhu

(BAHAN2 A)
1 cawan gula ** aku buat stgh cawan je [Mama guna 1 cawan gula pasir]
1 cawan gula perang ** aku guna stgh cwn jugak [Derhaka#1 Mama tak guna langsung gula perang]
1 cawan mentega (~150gm)
1 cawan minyak
1 telor
secubit garam
1 sb susu segar @ susu tepung
1 sudu teh esen vanilla [Derhaka#2: Mama tak letak essen vanilla.. Ingatkan ade kat umah rupanya takde!!]


(BAHAN B)
4 cawan tepong gandum (di ayak)
2 sudu besar serbuk koko (di ayak)
2 sudu besar tepung jagung ( di ayak) [Derhaka#3: Tepung jagung takdak!! Mama tanya Untie Hada, dia kate takpe kalau x de tepung jagung, letak tepung gandum jugak...]
1 sk cream of tartar ** aku ganti dgn 1 sudu kecik cuka [ Derhaka#4:  tak letak jugak ]
1 sk soda bikarbonat
½ cawan walnut cincang ** aku letak 1 cawan almond nib [ Mama letak almond jugak, tapi ini bukan kategori derhaka kut.. Heheh]
2 cawan semisweet chocolate chips


Cara2nya pulak :
Satukan k semua bhn2 A ke dalam mangkuk besar.. mixer ke semuanya sampai sebati.. ohye, gula perang tu aku blend kering dulu sbb kasar sgt.. takut kalau terus mixer tak larut lak gula perang tu dgn adunan lain..
Bila dah sebati baru masukkan bhn2 B pulak ke dalam adunan td..
[Derhaka#5: Mama cairkan butter jadi 1 cawan + 1 cawan minyak...errkk!! Banyaknya minyak.. Masa nih dah rasa 'salah' dah..]

Kali ni gaul guna senduk atau spatula je..masukkan step by step tau bhn2 B tu, bkn sekaligus.. contoh korang masukkan tepung sikit demi sikit dulu, pastu masukkan serbuk koko lak, pastu di ikuti bhn2 lain lak..
[Derhaka#6: resepi suruh gaul guna senduk, Mama maintain pakai mixer.. Dah macam adunan kek jer Mama tengok. Jadi....Derhaka#7: Mama masukkan lagi 2 cawan tepung. Baru la adunan seswai untuk diuli buat biskut..hehehhe
Sepatutnya 'sudukan' je letak dalam loyang.. Tapi Mama punya adunan nih boleh diuli2.. ]

Hasilnya akan jd seperti kat atas.. pastikan oven korang dah panaskan terlebih dahulu dgn suhu 160 celsius.. masak selama 15-20 minit.. bergantung pd oven jugak ye..

Kalau tak berani bakar byk2 sbb takut rentung, korang try bakar 2-3 ketul dulu sbb nak setting berapa lama dan suhu sesuai utk jenis oven korang .. paham kan maksud aku..
[Mama takde try2 ni, guna jer 'Bake Auto' kat microwave tu.. Elok jer masaknya .. ]

Ok, tengok bentuk macam ok.. Nak rasa plak.. Kecut perut jugak nih.. Bila rasa.. Mmmmmm... Tak de la teruk sangat, masih boleh diterima tekak. Hahahha.. Aisya kata sedap.. So, selamat cookies Mama hari ni..walaupun menderhaka. Heheheh..









4 comments:

  1. Replies
    1. Jauh sangat nak hulur..kalau duk 'berjiran' dulu senang sket..hehhe

      Delete
  2. Walla terbaekkk!!! kalau budak2 suka memang selamattt laaa..cepat je licinnn . Seronok aaa wey masak ada tukang perabihhh. baru la semangattt skettt nak buattt hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu la..seb baik kata sedap..kalau tak masuk plastik sampah la jawabnya...ekekkek

      Delete

Terima Kasih Sebab Sudi Komen :)

There was an error in this gadget