Travel

Sunday, November 20, 2011

Kek Coklat Untuk Papa

Selamat Hari Jadi Papa!!
Otanjoubi Omedetou Gozaimas!!

Sempena birthday Papa, Aisya & Amna nak buat kek untuk Papa.
Mama dapat tepung segera untuk buat kek coklat dari kawan Mama kat Felda Untie Anie.
Nampak cam senang jer nak buat, boleh la Aisya & Amna buat kan?

Bahan-bahan dan cara-cara nak buat
The Next Masterchef Malaysia posing dengan bahan-bahan :)


1) Keluarkan Tepung Kek Coklat Segera ke dalam bekas


2) Masukkan 2 biji telur yang dah dipukul


3) Masukkan 1 cawan susu cair


4) Masukkan 1 cawan minyak jagung


5) Kacau adunan sehingga sebati


6) Bila dah sebati, masukkan ke dalam acuan yang dah digris dengan butter
Untie Anie advise letak kertas minyak. Tapi Mama tak de la plak kertas minyak....
Cam mana senang kan?
Lepas tuh bakar selama 45 minit dalam ketuhar dengan kepanasan 180 darjah.

Lepas 45 minit, memang kek nih dah masak. Aisya & Amna tak sabor2 suruh keluarkan. Sabor la...kena tunggu sejuk dulu...Bila agak2 dah sejuk, Mama try keluarkan, tapi MALANGnya melekat kat dasar. Memang kena letak kertas minyak baru senang keluarkan kutttt....
Akhirnya, Mama biarkan jer kek dalam loyang & start buat Cream Cheese Frosting.
Mama dapat resepi Cream Cheese Frosting dari Untie Azlea.
Bahan2nya :
Cream Cheese 250grm
Whipping Cream 4 tbs
Gula Halus 6 tbs
Vanilla Essence 1 ts 

1st time Mama buat frosting nih..cam kurang whipping cream jer..huhuhu



Hias dengan strawberry & oreo....belasah jer...hehhehe



Buat cam ni pun dah kena puji ngan bdak2 nih...



Amna cam biasa, posing poyo dia


Lagi posing poyo dari Amna :)



Lilin tak de, so nyanyi jer lagu Happy Birthday untuk Papa



Papa dengan muka POYO jugak hehhehe


Cam mana nampak sedap tak? hehhe


Ade tak tepung segera buat Oreo Cheese cake ek? hehhe
Posted by Picasa
Rasa kek coklat ni, boleh tahan la...tapi lagi sedap kalau ganti ngan butter kut...

Anyway, HAPPY 34th BIRTHDAY PAPA!!
We LOVE you SoOoO Very MUch! Muaahhhhh!!!!

2 comments:

  1. oishi souu!! yg buat lebih nampak sedap tu oreo & ichigo! ekekekek

    mesti papa terharu makan kek air tangan mama & anak2 uhuhuh

    tokoro de, otanjobi omedetou to pakcik. zutto oshiawaseni ...!!

    ReplyDelete
  2. Izan~seronok kalau anak2 dara dah besar ni.. Boleh tolong Mama:)

    ReplyDelete

Terima Kasih Sebab Sudi Komen :)

There was an error in this gadget