Travel

Friday, July 23, 2010

Desert 3 Rasa ( Trifle )

Sempena menyambut Ramadhan yang akan tiba, kawan2 Mama kat CMK
buat makan2 pot luck. Biasanya mama buat Marble Cheese Cake..tapi kali ni
Mama maleh nak wat kek. Nak try buat mende lain lak..tapi mesti desert.
Teringat trifle yang Ucu buat. Memandangkan Papa suka makan puding jagung..so, Mama
decided buat Trifle :)
 
Ini resepi Trifle mama.
Trifle ni ade 3 layer:
1) kek sponge - kek sponge beli yg dah siap je.. Masa soping kat Grand Union, perasa pandan jer yg ada..kalau suka perasa coklat ker..vanila ker..ikut suka la yer.
2) Puding jagung
3) Agar2 Buah - ini pun ikut suka masing2. Mula2 ingat nak letak buah kiwi ngan strawberry..sebab cantik la kan..ader kaler kuning, ijau & merah.
   Tapi paham2 la kat Grand Union tu..ada buah kiwi dah kira Grand la tu..+ dengan buah2 dlm tin.
 
1) kek sponge dipotong2 nipis, ikut citarasa masing2. Letak dalam bekas dadih. (recycle bekas susu Aimy..heheh)
    Tekan2 sikit kasik penuh tepi2 dia.
2) Puding Jagung
    1 Tin jagung Krim ( jgn beli jagung yg biji2 tu plak )
    1 cawan Tepung kastard ( guna jenama Bird ke hapa - kaler biru merah kalau x silap )
    1 cawan gula pasir
     7 cawan susu segar ( susu cair pun leh guna kut..tapi x tau sukatan )
   Cara Buat:
    Masukkan semua bahan dalam periuk, kacau rata2, sampai tepung kastard larut.
    lepas tuh baru letak periuk atas api @ baru pasang api..pasang api paling kecik. kacaauuuuu sampai likat.
    Bab nih penat sikit, malam tadi tengah kacau2..Aimy 'yak-yak' plak..kena layan Aimy kejap..sementara tuh..puding jagung dah   berketul..alamak!!..moralnya, jgn tinggal langsung..kalau nak tinggal pun tutup api..huhuhuhu
Dah menggelegak, tutup api. Tuangkan ke dalam bekas dadih tadi.
 
3) Agar2 Buah
    serbuk agar2 - kat GU ada satu bekas kecik jer..jenama NONA.. beli yg tanpa perisa.
    4 cawan air ( 1000 gram ) - ini follow agar2 nih punya sukatan...tapi sebab beli buah2 dalam tin..guna semua air yg dalam tin tu.
    250gram gula - pun ikut agar2 punya sukatan.
   Masukkan semua dalam periuk & didihkan.
 
Masa tgh masa agar2 ni, puding jagung dah beku. So, letak la buah2an.
Lepas agar2 dah mendidih, tuang dalam bekas dadih tadi. Simpan dalam peti ais.

No comments:

Post a Comment

Terima Kasih Sebab Sudi Komen :)

There was an error in this gadget