Special Choc Moist with Cream Cheese Birthday Cake namanya... Fuhhh!! Kemain!
Wajah-wajah kesayangan hamba yang tak sabar nak makan kek.
Mama guna tepung kek segera ni je.. Sebelum sampai kedai kek Nani's Bukit Sentosa, Mama dah tanya kawan-kawan resepi kek coklat yang sedap & senang. Resepi yang Mama dapat kena buh buttermilk, malangnya buttermilk dah habis. Tengok kat Nani's ni ada tepung coklat kek segera yang Nani's buat sendiri.. "Bahan-bahan sama je mana-mana coklat kek" kata adik yang jual tu.. Betul jugakkan.. So, Mama amik la tepung segera Special Chocholate Moist ni dan tambah je telur, air panas & 200g melt butter. Mama lebih suka kek dengan resepi butter berbanding minyak sayur.
Mama bakar suhu 160 C selama 35 minit.
Ini dia rupa kek yang baru siap dibakar. Kemain lagi mengelembung naiknya.. Tapi bila dah sejuk turunnnnnn.. Hehehehe
Masa untuk mendekor.. Mama beli UHT whipping cream ni.. Tanya Angah Kina dia kata untuk topping seswai NON-DAIRY.. Nanti topping tu tak kembang. Alaaaaaaa...mula fikir nak buat cheese leleh.. Tapi Mama dah beli nozzle, rugi plak kalau tak guna.. Kan kan kan.. Belasah jer lah.
Bahan-bahan untuk topping:
Ini dia rupa kek yang baru siap dibakar. Kemain lagi mengelembung naiknya.. Tapi bila dah sejuk turunnnnnn.. Hehehehe
Masa untuk mendekor.. Mama beli UHT whipping cream ni.. Tanya Angah Kina dia kata untuk topping seswai NON-DAIRY.. Nanti topping tu tak kembang. Alaaaaaaa...mula fikir nak buat cheese leleh.. Tapi Mama dah beli nozzle, rugi plak kalau tak guna.. Kan kan kan.. Belasah jer lah.
Bahan-bahan untuk topping:
250g Cream Cheese
2 cup non-dairy whip cream ( resepi sebenar)
1 tbs cuka ( Mama buh lemon juice )
Cara-caranya:
"Putar cream cheese dlu. Suhu cc jgn beku. Agak2 dlm suhu bilik. Tp whip cream bia suhu peti ais yg bwah" kata Angah Kina. Last sekali buh la lemon juice & adjust rasa masam tu. Mama memang suka masam-masam ni.
Dah siap masa untuk mendekor.
Mula-mula potong 2 dulu kek. Alamak! Tengah2nya macam x masak.. Erkkk.. Silap la tak cucuk check dulu malam tadi..
Tapi bila dah letak cream cheese.. Tak nampak dah.. Huhuhu
Eeeeerrrrr... Ini masalah problem, cam mana nak guna nih?? Terus wassap kawan-kawan tanya. Seb baik Untie Hada menjawab huhuhu..
Sweet moment.. Comel sangat gambar ni :).. Lepas tu, Ali nak suap sendiri. Big boy already!
Eeeeerrrrr... Ini masalah problem, cam mana nak guna nih?? Terus wassap kawan-kawan tanya. Seb baik Untie Hada menjawab huhuhu..
Tapi nak guna benda plastik tu tak reti..
So, guna nozzle & piping je macam untie Hada. Mula-mula test dulu kat atas pinggan.. Bukan bunga yang ni.. Tukar bunga lain yg ada 5 kelopak tu.. Haaa baru ada rupa!
Siap dekor bunga rose! Cream tak cukup nak cover tepi tu.. Tapi macam ni pun dah ok dah ni..
Sebelum bertolak ke PD.. Makan kek dulu.. Sebab mama tak de bekas yang besar nak bawak sebiji kek ni.
Bahagian dalam yang comot. Hehehe
Tapi rasa nya seperti yang Mama nak.. Nyummmmm...nanti boleh beli lagi tepung segera kat Nani's .. Banyak lagi tepung segera yang lain. RV pun ada.
tahniah zalie..hihi..cantik kek...
ReplyDeletemcm mane guna piping tu jadi bunga? saya ada tapi xtau nak gune.. hehe..
ReplyDelete