Travel

Sunday, November 17, 2013

Happy Birthday Papa♡ Special Choc Moist with Cream Cheese Topping

Sempena Birthday Papa yang ke 36, Mama buat kek siap deko lagi.. Wahhh.. Macam cantik jer.. Macam sedap jer.. (Kagum dengan diri sendiri.. LOL!)
Cream Cheese Topping
Special Choc Moist with Cream Cheese Birthday Cake namanya... Fuhhh!! Kemain!
Cream Cheese Topping
Wajah-wajah kesayangan hamba yang tak sabar nak makan kek.
Cream Cheese Topping
Mama guna tepung kek segera ni je.. Sebelum sampai kedai kek Nani's Bukit Sentosa, Mama dah tanya kawan-kawan resepi kek coklat yang sedap & senang. Resepi yang Mama dapat kena buh buttermilk, malangnya buttermilk dah habis. Tengok kat Nani's ni ada tepung coklat kek segera yang Nani's buat sendiri.. "Bahan-bahan sama je mana-mana coklat kek" kata adik yang jual tu.. Betul jugakkan.. So, Mama amik la tepung segera Special Chocholate Moist ni dan tambah je telur, air panas & 200g melt butter. Mama lebih suka kek dengan resepi butter berbanding minyak sayur.
Mama bakar suhu 160 C selama 35 minit.
Cream Cheese Topping
Ini dia rupa kek yang baru siap dibakar. Kemain lagi mengelembung naiknya.. Tapi bila dah sejuk turunnnnnn.. Hehehehe
Cream Cheese Topping
Masa untuk mendekor.. Mama beli UHT whipping cream ni.. Tanya Angah Kina dia kata untuk topping seswai NON-DAIRY.. Nanti topping tu tak kembang. Alaaaaaaa...mula fikir nak buat cheese leleh.. Tapi Mama dah beli nozzle, rugi plak kalau tak guna.. Kan kan kan.. Belasah jer lah.
Cream Cheese Topping
Bahan-bahan untuk topping:
250g Cream Cheese
2 cup non-dairy whip cream ( resepi sebenar)
1 tbs cuka ( Mama buh lemon juice )

Cara-caranya:
"Putar cream cheese dlu. Suhu cc jgn beku. Agak2 dlm suhu bilik. Tp whip cream bia suhu peti ais yg bwah" kata Angah Kina. Last sekali buh la lemon juice & adjust rasa masam tu. Mama memang suka masam-masam ni.
Dah siap masa untuk mendekor.

Mula-mula potong 2 dulu kek. Alamak! Tengah2nya macam x masak.. Erkkk.. Silap la tak cucuk check dulu malam tadi.. 
Tapi bila dah letak cream cheese.. Tak nampak dah.. Huhuhu
Cream Cheese Topping
Eeeeerrrrr... Ini masalah problem, cam mana nak guna nih?? Terus wassap kawan-kawan tanya. Seb baik Untie Hada menjawab huhuhu..
Cream Cheese Topping
Tapi nak guna benda plastik tu tak reti..
So, guna nozzle & piping je macam untie Hada. Mula-mula test dulu kat atas pinggan.. Bukan bunga yang ni.. Tukar bunga lain yg ada 5 kelopak tu.. Haaa baru ada rupa!
Cream Cheese Topping
Siap dekor bunga rose! Cream tak cukup nak cover tepi tu.. Tapi macam ni pun dah ok dah ni..
Sebelum bertolak ke PD.. Makan kek dulu.. Sebab mama tak de bekas yang besar nak bawak sebiji kek ni.
Bahagian dalam yang comot. Hehehe
Tapi rasa nya seperti yang Mama nak.. Nyummmmm...nanti boleh beli lagi tepung segera kat Nani's .. Banyak lagi tepung segera yang lain. RV pun ada.
Sweet moment.. Comel sangat gambar ni :).. Lepas tu, Ali nak suap sendiri. Big boy already!

2 comments:

  1. tahniah zalie..hihi..cantik kek...

    ReplyDelete
  2. mcm mane guna piping tu jadi bunga? saya ada tapi xtau nak gune.. hehe..

    ReplyDelete

Terima Kasih Sebab Sudi Komen :)

There was an error in this gadget