Travel

Tuesday, November 03, 2009

Petua Ubat Sakit Mata

Mama dapat petua nak ilangkan sakit mata dari kawan2 Mama. :)
Bila dah cakap pasal petua, keluar la petua-petua lain. Petua nak bagi rambut lebat & petua nak ilangkan ruam susu.
Thank you guys!

petua dari Untie Rusma:
den pun ada petua nak kongsi gak nie... nak lebatkan rambut anak selepas botakkan, ambik daun pucuk kayu manis, campur ngan susu ibu skit, ramas ramas, sapu kat kepala baby...Insyallah rambut baby cepat tumbuh and lebat...dedua anak aku , aku wat cenggitu...
petua dari Untie Noora:
yg ciknoora tahu, kalo mata baby bertahi mata jek.. pagi2 sebelum gosok gigi..bangun tido je terus jilat kat mata baby tu. kalo baby girl, papa kena buat. kalo baby boy, mama kena buat! camtu gak kalo baby idung tersumbat tu. mama/papa kena sedut hidung diorg utk keluarkan ingus yg ada kat dlm idung tu. baby boy-mama buat. baby girl-papa buat. tapi... ciknoora...anak boy ke...girl ke...ciknoora yg buat selalu nye. sebab, ciknoora yg selalu ada dgn baby. ehhe.. lagi 1 petua yg ciknoora dpt..masa asha zahra dlm pantang hari tu..pipi dia kena ruam susu. mak bidan ajarkan 1 petua. amik arang dapur kayu...(arang yg ada kat atas alang dapur tu...bukan arang yg buat masak tu..)..pastu serbuk arang tu dicampurkan sket dgn air masak dan setitis-dua air susu ibu. pastu tepekkan kat tempat ruam nye, sambil bersolawat dan doa byk2 moga sembuh. 3 mlm berturut turut.. alhamdulillah mau baik lak ruam susu kat muka asha zahra tu. arang tu, mak bidan kitorg yg kasi. dia pun dok kirim kat sepupu kitorg yg balik ke kg kat perak. kat sana, diorg gunakan lagi dapur kayu...tu yg dia boleh dapatkan arang kat alang dapur tu. akak tu kasi kat mak bidan buat simpanan. heheh..
petua dari Untie Anie:
aku pernah buat masa hana baru lahir...dlm pantang lagi... tapi masa tu sbb mata hana kuar taik mata jer... idak le merah2 ke gatal2 ker...mertua aku ajar... titiskan susu badan ke mata bb...aku titiskan direct dari oppai ke mata bb....sbb kalu guna tgk ke takut ada kuman kat tgn kite masuk lak dlm mata bb kan... Alhamdulillah laa tak lama pastu ok...
petua dari Untie Rusma:
aku pernah dgr petua , titiskan air susu ibu kat mata anak, leh hilangkan sakit mata...tak pernah lak aku try sbb masa tina sakit mata dulu aku dah tak der susu..kekekke

1 comment:

  1. hamboi...zali dok masukkan petua2 kitorg kat dlm entry kali ni ek? bagus gak. utk dikongsi dan ingatan bersama. bila2 boleh jadi rujukan ma!tenkiu!

    ReplyDelete

Terima Kasih Sebab Sudi Komen :)

There was an error in this gadget